Caritas Diecezji Świdnickiej realizuje program Spiżarnia Caritas. Program ma na celu przeciwdziałanie marnowaniu żywności poprzez dystrybucję produktów spożywczych z krótkim terminem przydatności. Produkty odbierane są ze sklepów i przekazywane do placówek Caritas oraz bezpośrednio dla osób potrzebujących.
Działanie to wpisuje się w jeden z głównych celów, jakim m.in. jest:
- ograniczenie skrajnego ubóstwa
- przeciwdziałanie nierównościom społecznym
- dążenie do poprawy jakości życia ludzi najuboższych poprzez przekazywanie im posiłków
oraz żywności.
Caritas Świdnica odbiera i dystrybuuje żywności z wielu sklepów sieci Biedronka znajdujących się na terenie diecezji.
Wolontariusze i pracownicy Caritas odbierają ze wskazanych sklepów Biedronka żywność, która nie może zostać sprzedana ze względu na krótki termin przydatności do spożycia. Są to produkty pełnowartościowe, w tym:
- mięso
- ryby
- nabiał
- produkty garmażeryjne
- pieczywo
- owoce i warzywa
Żywność przewożona jest bezpośrednio do jadłodajni i stołówek prowadzonych przez daną Caritas, gdzie następnego dnia wykorzystywana jest do przygotowania posiłków dla osób bezdomnych, starszych i potrzebujących. Drugim kanałem dystrybucji jest wydawanie żywności w postaci paczek w punktach wydawania żywności Spiżarnia Caritas lub w parafiach.